top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraInka

Zima a péče o psí tlapky

Pravé, mrazivé, zimní počasí si letos sice stále dává na čas, ale štěstí přeje připraveným. Zimní období pro pejsky znamená spoustu nástrah a překážek. Ať už se jedná o nekvalitně zateplenou psí boudu (zkuste tu naší) a riziko prochladnutí, řezající studený sníh do tlap nebo taková obyčejná posypová sůl na cestě. A přesně o tom dneska bude řeč. Jak ochránit choulostivé psí tlapky před nevraživou solí a zákeřnými mrazy?


Mast na psí tlapky

Žádná velká věda to není. Pro ochranu polštářků před popraskáním a podrážděním používejte speciální mast na tlapky pro psy, která chrání i vyživuje. Jistě Vám ochotně poradí pracovníci specializovaných obchodů pro zvířata nebo Váš veterinář. Packy nezapomeňte namazat, než vyrazíte na procházku a bezprostředně poté, co se vrátíte domů tlapky omyjte, osušte a poté opět naneste ochranný krém. Zajistíte tak tlapkách hydrataci, ochranu a Vašemu psovi pohodlí a úlevu. Posypové soli a jiným chemickým nástrahám se v dnešní době venku nevyhnete, proto prevenci nepodceňujte a psí tlapky pečlivě ošetřujte. To, že psa tlapy už trápí, poznáte jednoduše. Pes většinou kulhá a špatně našlapuje. Pokud se tak stane, objeví se popraskání nebo dokonce ekzém, vyhledejte veterináře. Pes by totiž sám situaci řešil lízáním či vykusováním a mohl by si způsobit zánět.


Speciální pozornost věnujte dlouhosrstým chlupáčům, kterým prostříhávejte pravidelně chloupky mezi polštářky. Během chůze se na těchto chlupech může hromadit sníh, který působí bolest psovi při chůzi.


NIKDY nepoužívejte krémy určené pro hydrataci lidské pokožky. Hrozí riziko alergií či otravy, pokud by pes tlapky například olizoval.






Pes a botičky

Možná si teď pomyslíte, že dávat psovi boty je hloupé a směšné. V některých případech to ale může být skvělá alternativa ochrany psích tlapek v zimním období i mimo něj (psi mohou mít různé problémy s tlapkami). Takoví tažní sněžní psi by se bez pořádného obutí jen těžko obešli! V případě, že se rozhodnete pro tuto variantu, je důležité vybrat správnou velikost, aby pejskovi bota dobře seděla a nečinila mu spíše obtíže. Boty se vyrábí z kvalitních funkčních materiálů, poskytnou tedy nejvyšší komfort. Připravte se, že pro pejska to bude něco nového a jako je to se vším, budete ho muset na nošení bot naučit. Zkuste mu nejdříve boty nasazovat jen na krátkou chvíli a vždy ho patřičně odměňte. Vy sami víte nejlépe, co na Vašeho ušáka platí, tak mnoho zdaru.




Tipy pro zimní procházky

  1. Vyhýbejte se místům, kde dochází k extrémnímu solení

  2. Venčení zkraťte na přiměřenou dobu

  3. Malá či zimomřivá plemena chraňte i vhodným psím oblečkem

  4. Pečujte o tlapky vhodnou mastí

  5. Tlapky pravidelně kontrolujte

Váš tým RAFABO

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Výcvik psa

bottom of page