top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraInka

Nejčastější psí nemoci

Nejen vy ale i Váš psí přítel se může během svého života potýkat s řadou chorob. Rozdíl je však v tom, že my lidé dokážeme říct, kdy nás něco bolí. S postupem času psích onemocnění stále přibývá. Jaké patří mezi ty nejčastější? Jak poznáte, že je s pejskem něco v nepořádku a kdy je na čase navštívit veterináře?



I Vašeho pejska může zasáhnout nemoc! Buďte přiipravení.

10 nejčastějších onemocnění postihující psy


Celkem běžným a častým onemocněním, se kterým se Váš pes může setkat je průjem. Průjem může být stejně jako u člověka doprovázen zvracením. Ve většině případů se jedná o reakci na nevhodnou potravu a brzy problémy odezní. V případě, že potíže neustávají, pes je malátný a má teplý čenich, může se jednat o signalizaci závažnějšího onemocnění jako například infekce, otrava či vnitřní parazité a je na místě navštívit veterináře.


Trápí Vašeho psa hlenovitý výtok z očí či čenichu a kašel? Mohl se nakazit psincovým kašlem. Zjednodušeně řečeno se nachladil, jako se můžete nachladit běžně nachladit i Vy. Psa nechte v klidu, podejte léky na odkašlávání a vyčkejte až příznaky odezní. K nachlazení stačí, když pes promokne, skočí do studené vody či dlouhodobě pobývá v chladném prostředí. Starší psi mohou být k onemocnění náchylnější. Prevencí může být i pořízení kvalitní zateplené boudy, zkuste třeba naší luxusní RAFABO boudu JESPER s možností vnitřního vytápění.


Dále může Vašeho psího přítele v jakémkoli věku postihnout onemocnění ledvin. Pes je často unavený, jeho srst je řídká a snižuje se chuť k jídlu s čímž souvisí následný úbytek váhy.


Zánět análních žlázek poznáte velice dobře. Pes tzv. šoupe zadkem o zem či se v oblasti snaží často poškrábat. Nejedná se o nic vážného, ale je důležité nechat žlázky u veterináře vyčistit, jinak by mohlo dojít k zánětu.


Blechy, klíšťata či začervení patří mezi potíže, se kterými se budete muset čas od času vypořádat. Tématice psů a klíšťat se věnuje samostatný článek na našem webu. Začervení je jednoduché předcházet prevencí a pejska 2x ročně nechat odčervit. Blechy jsou pro pejska nepříjemné a neustále se drbe, v srsti či pelechu najdete malé černé tečky či samotnou blechu. Vyberte vhodné antiparazitikum a zbavte se těchto nezvaných hostů! Nezapomeňte na pelíšek.


Ve stáří se často psi mohou potýkat s problémy s pohybem. Onemocnění kloubů neboli artrózu poznáte tak, že Váš pes jde pomalu, nezvedá tolik nohy a cesta do schodů mu činí problémy. Návštěva lékaře je nezbytná, pejsek dostane léky na bolest a kloubní výživu.


Častým onemocněním je také zánět spojivek, rozeznatelný dle hnisajícího výtoku z očí. Příčinou je podráždění či případná infekce oka. Váš veterinář Vám doporučí antibiotické kapky.


Velice důležitá je péče o psí chrup již od samých začátků. Pokud se zanedbá prevence mohou psi trpět zubním kamenem, kanálky či onemocněním dásní. Nedostatečnou psí ústní hygienu poznáte i podle zapáchajícího dechu.


Zánět zvukovodu se často objevuje u psů trávících většinu času venku či u psů se sklopenými uši. Často se do ucha vašeho psa může dostat špína, prach, stéblo trávy, nebo jiný cizí předmět, který může být příčinou infekce v uchu psa. Veterinář Vám předepíše antibiotické kapky a následně je důležité dodržovat prevenci v podobě častého čistění uší.


Nepříjemné a velmi nebezpečné je u psů otočení žaludku. Týká se převážně větších plemen. Psovi se zvětší břicho, dáví se, ale nezvrací a zrychleně dýchá. Je nutné okamžitě navštívit veterináře či pohotovost.



My ale doufáme, že Vašeho pejska žádné vážné onemocnění nepotká!

Tým RAFABO

240 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Výcvik psa

bottom of page