top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraInka

Výcvik psa

Nedílnou součástí života Vašeho psího mazlíčka by měl být bezpochyby správný výcvik již od štěněčích let. Kdy s výchovou začít, jak správně postupovat a vychovat pohodového a poslušného psa? To se dočtete v následujících řádcích. Jedná se o velkou odpovědnost a výcvik byste rozhodně neměli podcenit.


Výcvik svého psa nepodceňujte!


Kdy začít a jak výcvik pojmout?

Při výcviku psa byste měli být rázní a důslední, štěněčí oči totiž umluví kdejakého „tvrďáka“. Nezapomínejte ale na laskavost a přátelský přístup. Pokud budete psa trestat často a neúměrným způsobem, je zde riziko, že se Vás bude spíš bát a v různých situacích bude reagovat nepřiměřeně. Je potřeba Vašemu novému členu rodiny dát najevo, že Vy jste pánem a musí Vás respektovat. Správná doba pro začátek výcviku štěněte je dle odborníků od 4. měsíce života. Štěně nepřetěžujte a volte pro trénink krátké intervaly. Pokud si vaše štěně hraje, je unavené nebo má hlad není to vhodný čas pro výcvik.


Chození na záchod a venčení

Počítejte s tím, že ze začátku Vám doma nějaká ta loužička určitě přibude. Psa nikdy hrubě netrestejte, příkladem špatného přístupu je např. namáčení čumáku do loužičky, čímž ničeho nedocílíte. Pejska k loužičce přiveďte, dejte mu najevo, že je to tzv. fuj a dělat to nesmí. Dále vezměte ubrousky, namočte je do loužičky a poté je položte na místo (noviny, psí/dětské plínky), kam chcete, aby potřebu příště vykonal. Pes použije svůj čich a snáze pochopí, co se mu snažíte vysvětlit než za pomoci tělesného trestu. Předpokládáme, že Vaším konečným cílem je naučit pejska vykonávat potřebu pouze venku. Od třetího měsíce je již vhodné začít tento návyk pejska učit. Ve většině případů platí, že štěně vykonává svou potřebu ihned po probuzení ze spánku. S odchodem ven by si také pes měl spojit jasný povel např. „jdeme ven“, který by se neměl měnit. Jakmile pes venku vykoná potřebu, nezapomeňte ho pochválit a případně odměnit pamlskem. Postupem času Vám pejsek sám dá najevo, že potřebuje vyvenčit např. tím, že se usadí ke dveřím a případně začne kňučet.


Tělesné tresty nejsou vhodným řešením!

Chůze na vodítku

Žádný učený z nebe nespadl a i chůzi na vodítku budete pejska muset nejdříve naučit. Pes si musí zvyknout i na samotný obojek, proto mu ho nasazujte již doma. Je pravděpodobné, že se bude v místě obojku stále škrábat a snažit se jej sundat. Na nošení obojku si pes ale brzy zvykne a nebude pak obtížné mu jej nasazovat při odchodu ven. Venku buďte trpělivý, štěně bude zvídavé a ze začátku bude spíš chtít vést Vás, což musíte podchytit hned v zárodku! Za vodítko mírně zatáhněte a psa pokárejte „zpomal, jdeme apod.“. Pes brzy pochopí, že vy jste pánem procházky.


Pamatujte, že pánem procházky jste Vy!

Volání jménem

Pejsek by se měl také naučit slyšet a přiběhnout na zavolání jeho jménem. Volání na psa se pokuste zkoušet při každé příležitosti, při mazlení, hraní, venčení…Vhodné je také držet se jedné pevné varianty jména Vašeho psa a nepoužívat další zdrobnělé tvary apod. Přiběhnutí na zavolání ( „Ke mně“, „Sem“ ) je dobré cvičit v momentě, kdy stěně běží Vaším směrem. V tento okamžik na něj zavolejte a podejte mu odměnu. Pes pochopí, že je výhodné, aby rychle přiběhl, když voláte. Jméno psa vyslovujte s nadšením, a pokud uvidíte, že Váš pes reaguje, nezapomeňte ho řádně odměnit.


Zvykání

Od začátku zvykejte psa na různé situace. Předejte momentům, kdy by se mohl pes vyděsit. Každý den mu zkoušejte ukázat něco nového. Příkladem může být např. zvuk vysavače, pokud ho bude znát od mala, zvykne si a nebude mít se zvukem problém. Důležité je, začít také s tréninkem samoty. Připravování psa na samotu začleňujte do každodenních činností naprosto přirozeně. Začínejte s opouštěním místnosti na pár minut, s pejskem se nelučte. Dobu odloučení poté postupně prodlužujte a nakonec nebude problém odejít do práce, aniž by Váš psí kamarád neútěšně kňučel za dveřmi.


Sedni, lehni, zůstaň

Základní povely, které by měl pes na konci prvního roku života ovládat, je sedni, lehni a zůstaň či dále místo, ke mně/k noze a nesmíš. Pokud tyto základy Vašeho psa naučíte včas, ušetříte si spoustu problémů v budoucnosti. Dobře si promyslete, jaké tvary těchto povelů zvolíte a těch se držte. Pro psi je matoucí, pokud po každé zvolíte jinou formu určitého povelu.


Přejeme mnoho zdaru při výcviku Vašeho psa!



Váš tým RAFABO

108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page