top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraInka

Kotec pro psa vs. psí bouda

Možná Vás během čtení našich článků napadaly otázky typu: „A co když si koupím kotec pro psa? Je to postačující? Je to pro psa vhodné? Můžu si ho vyrobit sám?“. Pokud máte psa na zahradě, jistou alternativou psí boudy může být i kotec pro psa. Prvně se tedy pojďme zaměřit na to, co je to vlastně ten kotec a k čemu slouží.


K čemu slouží kotec pro psa?


Když se řekne kotec pro psa, mnoho z Vás může přepadnout myšlenka věčného zavírání psa a neblahý vliv na jeho psychické a fyzické zdraví. Kotec je uzavřená ohrada pro psa, která brání jeho volnému pobíhání či nechtěnému úniku v případě, kdy např. nemáte zcela oplocenou zahradu. Jsme si jisti, že majitelé velkých či středních plemen žijících na zahradě variantu kotce zvažují. A to hned z mnoha důvodů. Jeden jsme již uvedli – Nemáte oplocenou zahradu nebo máte někde díru v plotě? Jistě nechcete, aby se Váš čtyřnohý kamarád vydal na dobrodružnou výpravu po okolí. Hrozí velké nebezpečí jak Vašemu psovi, tak i všem ostatním. Plánujete zahradní opravy? Chcete pokládat beton, opravovat střechu nebo natírat plot? Volně pobíhající chlupatý kamarád by Vám chtěl jistě pomoci, ale opravdu potřebujete obtisknuté tlapky v nově položené cestičce mezi záhonky s jahodami? Uzavření psa do kotce je pro něj během takových okolností bezpečnější. Mějte ale na paměti, že pejsek nemůže být takto uzavřený celé dny. Pokud skutečně žije Váš pejsek jen na zahradě a nemáte možnost ho nechat volně pobíhat, berte ho na velmi dlouhé procházky a dopřejte mu dostatek volného pohybu. V kotci se případně může nacházet i psí bouda. Tím se dostáváme k tomu, jaký je mezi těmito dvěma produkty vlastně rozdíl.



Odlišnost od psí boudy


Psí bouda je takový domeček pro psa, je to místo, kde má pes své soukromí a nikdo ho nemůže rušit. Pohodlně se v boudě může natáhnout a věnovat se ničím nerušenému spánku. V chladných zimních měsících poskytuje teplé útočiště, kde nefouká a může si místo snadněji vyhřát svým vlastním dechem. V létě naopak psí bouda znamená pro psa únik před spalujícím sluncem a neúnosným horkem. Pokud to pojmeme designově, bouda je ze všech stran uzavřená (zakrytá), je menší a disponuje otvorem pro průlez psa, kotec je „pouze ohrada“. Kotec pro psa je mnohem větší než bouda a může být ze všech stran tvořen pouze pletivem či některé strany mohou být obložené. Čím větší kotec bude, tím více prostoru svému mazlíčkovi po dobu uzavření poskytnete. Při výběru velikosti je také nutné zvážit, zda dovnitř umístíte právě samotnou boudu. Varianta kotce s boudou je určitě ta lepší možnost. Pokud například máte kotec konstruovaný pouze pletivem, tvořil by se velký průvan a to by pro pejska nemuselo být příznivé. V boudě by se před takovými povětrnostními vlivy mohl ukrýt. Nakonfigurujte si vlastní psí boudu ZDE a poskytněte tak svému nejlepšímu příteli tu nejkvalitnější péči.


Výběr správného kotce


Tak jako věnujete pozornost důkladnému výběru psí boudy, stejně věnujte čas i výběru kvalitního kotce. Kotec si můžete svépomocí vyrobit nebo zakoupit u profesionálů. Pokud se rozhodnete pro domácí kutilství, je nutné dodržet určitá pravidla, aby byl kotec správně funkční, bezpečný a nějaký čas Vám také vydržel. Pokud Vás napadlo použití plechu, zapomeňte na to! Plech není nejkvalitnější a nejodolnější materiál, mimo jiné pokud dojde k nějakému poškození např. ohnutí, pes se může zranit. Dnešní vymoženosti a moderní doba už posunula kotce stejně jako boudy kupředu, a tak většina luxusnějších kotců je zděných ze tří stran, přední strana disponuje mříží. Zděné strany zamezí zbytečnému průvanu, což je jeden z požadavků kotců – poskytnutí závětří. Dalším požadavkem je stín, postavte tedy kotec někam, kam nesvítí přímé slunce celý den. Zbytečně by do kotce neměl proniknout také chlad a vlhko, na místě je vhodné zateplení kotce zespoda např. pomocí polystyrenu a umístění tak, aby podlaha měla lehký spád a nečistoty či voda mohly odtékat. Střecha není nijak náročná, jen by měla přesahovat půdorys, aby během deště nezatékalo. Kotec byste také měli umístit někam, aby měl pes výhled na místa, kde se nejvíce pohybujete vy, jeho pán (páni). A jaký je tedy nejvhodnější materiál pro stavbu kotce? Jednoznačně dřevo a ocel (pozinkované železo). Dřevo je možná náročnější na údržbu, co se týče častého natírání (pozor na agresivní nátěry, které by pejskovi nemuseli vyhovovat), ale vydrží nejvíce.

Velikost kotce přizpůsobte velikosti psa a velikosti boudy, kterou dovnitř umístíte. Za nás Vám můžeme doporučit jednu z našich zateplených psích bud RAFABO s možností vnitřního podlahového vytápění, dostupných ve třech různých velikostech. Věříme tedy, že jedna z nich do vašeho kotce padne jako ulitá!





Co tedy pejskovi pořídit?


Stále máte dilema, co Vašemu pejskovi na zahradu pořídit. Rozhodování je jednoduché. Vždy pořiďte minimálně kvalitně zateplenou psí boudu, s jejímž výběrem jsme Vás seznámili v minulých článcích. Zda zvolíte kotec, záleží již čistě na Vás a na povaze vaší zahrady a celého pozemku. Hrozí riziko zranění Vašeho psa či někoho jiného? Existuje možnost, že Váš pes může utéct? Pořiďte kolem psí boudy i kvalitní kotec pro psa, který těmto rizikům zabrání. Psovi ale pak musíte věnovat mnohem více vaší péče a poskytnout mu tak jiným způsobem dostatek volného pohybu.


Neváhejte nás kontaktovat v případě nejasností či jiných otázek týkajících se výběru našich zateplených psích bud RAFABO!


TÝM R A F A B O

2 133 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Výcvik psa

bottom of page