top of page
Vyhledat
Obrázek autoraInka

Klíšťata a psi

Jaro je tu a s ním bohužel i sezóna klíšťat, která začínají být s příchodem stabilních teplot nad nulou opět aktivní. Stejně tak jako chráníme před těmito parazity nás samotné, musíme chránit i naše čtyřnohé společníky. Existuje několik způsobů, jak riziko přisátí klíštěte snížit na minimum.



Prostředky na ochranu našich mazlíčků

1. Antiparazitní obojky

Tato varianta psích obojků proti klíšťatům je jedna z těch nejoblíbenějších a nejúčinnějších. Zakoupit lze různé produkty od různých výrobců, které mohou být na chemické nebo přírodní bázi. Obojek by neměl pejska škrtit a ani by mu neměl být velký natolik, že by se mohl vyvléci. Obecně platí, že by se pod obojek měly vejít dva Vaše prsty. Zbytek přečnívajícího obojku ustřihněte. Vždy pozorujte chování svého pejska, nadměrné škrábání by mohlo značit alergickou reakci. Hlavní výhodou těchto obojků je jejich výdrž, funkční by měly být po celou sezónu klíšťat tedy až do podzimu.


Antiparazitní obojek proti klíšťatům

2. Roztok neboli Spot-on

Účinný roztok proti klíšťatům se aplikuje pomocí pipety přímo na kůži psa mezi lopatky. Roztok lze zakoupit v lékárnách či obchodech s chovatelskými potřebami. Aplikaci roztoku je nutné opakovat zhruba každý měsíc.

3. Psí tablety proti klíšťatům

Svému pejskovi můžete podat i tablety přímo do tlamy, které zabíjejí klíšťata a blechy ve všech stádiích. Podání tablety je nutno provádět každý měsíc. Nevýhodou může být neochota psího mazlíčka tabletu pozřít.

4. Šampóny, spreje, pudry

Tyto levnější metody přípravků k odpouzování klíšťat a blech je vhodné používat společně s roztokem, tabletami či obojky proti klíšťatům jako doplňující ochranu. Jejich samotné použití není vždy 100% a např. časté koupání by se pejskovi také nemuselo zamlouvat, jelikož účinek šampónu není dlouhotrvající. Antiparazitním sprejem však určitě nic nezkazíte, pokud s ním pejska postříkate před procházkou do lesa, vždy buďte opatrní v oblasti hlavy a očí psa. Sprejem proti klíšťatům lze také vystříkat pelíšek či psí boudu.


Co dále pro ochranu našich psů?

Vyhýbejte se vysoké trávě a hustě porostlým lesům. Psy neuhlídáte vždy, proto alespoň po každém návratu z procházky prověďte důkladnou kontrolu srsti a případné černé pasažéry z kožichu odstraňte. Čím déle venku se svým psím kamarádem budete, tím větší je šance, že se klíště stihne i přisát. Variantou ochrany může být i kratší venčení.


Svého pejska důkladně po návratu z procházky prohlédněte!

Co když už se klíště přisálo?

Ani nejkvalitnější obojek proti klíšťatům není 100% a tak se určitě vy a váš pes dostanete do situace, kdy se klíště jednoho dne přisaje. Jak dostat klíště ven? Budete potřebovat desinfekci, rukavice a pinzetu. Nasaďte si rukavice, postižené místo s přisátým klíštětem postříkejte desinfekcí a pomocí pinzety klíště uchopte a kývejte s ním ze strany na stranu. Jakmile klíště vyjmete, místo opět vydesinfikujte. Klíště zabalte do ubrousku a spláchněte nebo spalte. Nikdy klíště nerozmačkávejte. Vždy se snažte vytáhnout klíště celé a nerozmáčklé. Pokud se stane, že část klíštěte zůstane v kůži vašeho pejska, je nutné vytáhnout i zbytek. Pomoci Vám může i veterinář.


Pinzeta pro vytahování klíšťat


Váš tým RAFABO

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page